- Het ‘gratis’ data waarmee de AI-modellen van het bedrijf achter ChatGPT worden gevoed, vormt momenteel een grijs gebied als het gaat om zaken als auteursrecht en privacy.
- Er zijn al diverse rechtszaken gestart tegen OpenAI die daar meer duidelijkheid over moeten bieden.
- Ook de Amerikaanse toezichthouder FTC is een onderzoek gestart naar het gebruik van data en de privacyrisico’s bij OpenAI.
- Lees ook: Wordt jouw persoonlijke of vertrouwelijke informatie gebruikt om ChatGPT te trainen?
OpenAI, het bedrijf achter de populaire AI-bot ChatGPT, moet mogelijk snel op zoek naar een team van goede advocaten. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) is een onderzoek gestart om te bekijken of OpenAI al dan niet de regels ter bescherming van consumenten heeft overtreden.
Dit blijkt uit documenten die The Washington Post heeft ingezien. OpenAI is niet erg transparant over de manier waarop gegevens worden verzameld om zijn artificial intelligence-model te trainen. De vraag daarbij is ook of de privacy van gebruikers voldoende wordt beschermd.
In het twintig pagina’s tellende document dat The Washington Post in handen kreeg, verordonneert de FTC OpenAI om gedetailleerd inzage te geven in de manier waarop het bedrijf gegevens verzamelt om het taalmodel te trainen dat aan de basis ligt van ChatGPT.
De Amerikaanse toezichthouder vraagt OpenAI ook om uitleg te geven over de voorzorgsmaatregelen die het bedrijf neemt, om te voorkomen dat privacy-gevoelige informatie wordt gebruikt om de taalmodellen te trainen.
Als blijkt dat OpenAI de regels heeft overtreden, kan het bedrijf boetes opgelegd krijgen en gedwongen worden om strikte protocollen voor gegevensbeheer te volgen. Techbedrijven als Twitter en Facebook hebben in het verleden ook dit soort maatregelen door de FTC opgelegd gekregen.
OpenAI moet rekening houden met rechtszaken
Het onderzoek van de FTC kan een grote bedreiging zijn voor OpenAI, dat afgelopen november met de introductie van ChatGPT de populariteit van generatieve AI-programma's aanzwengelde.
Er zijn al een aantal rechtszaken aangespannen tegen OpenAI. Daarmee is het bedrijf niet alleen een voorloper wat betreft nieuwe toepassingen van artificial intelligence, mogelijk loopt het ook als eerste aan tegen nieuwe regulering.
Afgelopen juni werd een rechtszaak aangespannen tegen OpenAI. Zestien anonieme klagers beweerden dat het bedrijf "enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens" van het internet heeft gehaald om ChatGPT te ontwikkelen.
Daarnaast hebben diverse auteurs, waaronder de Amerikaanse komiek Sarah Silverman, OpenAI aangeklaagd. Ze beweren dat het bedrijf hun auteursrechtelijk beschermde werken heeft gebruikt om ChatGPT te trainen.
CEO en mede-oprichter Sam Altman van OpenAI heeft veel moeite gedaan om te lobbyen voor generatieve AI en - naar verluidt - overheden ervan te overtuigen regelgeving voor de snel opkomende technologie af te zwakken.
Maar Altman heeft nog geen commentaar gegeven op de recente juridische uitdagingen. OpenAI en de FTC hebben ook niet gereageerd op een verzoek om commentaar van Insider.
In het verleden heeft Altman gezegd dat hij wil voorkomen dat OpenAI in juridische problemen komt. Op een technologie-conferentie in Abu Dhabi vertelde hij het publiek dat hij niet van plan was om OpenAI naar de beurs te brengen, omdat hij dacht dat het ongebruikelijke bedrijfsmodel niet zou passen bij de verwachtingen van beleggers.